Realizátori projektu cyklotrás sa inšpirovali v Taliansku

25.08.2010 Kežmarok

Spišská Belá 25. augusta (TASR) – Z pracovnej cesty v talianskom regióne Emilia Romagna sa počas víkendu vrátilo 30 účastníkov projektu Belianske Tatry – spolu a lepšie.
Cieľom výjazdu bolo overiť niekoľkoročné bohaté skúsenosti z výstavby, prevádzky a údržby cyklotrás u talianskych partnerov. Spomínaný región je známy hustou sieťou rôznych typov cyklotrás a vyhľadávanou destináciou nielen talianskych cyklistov.
Zahraničnej pracovnej cesty sa podľa jedného z realizátorov projektu Martina Gallika zúčastnili zástupcovia mesta Spišská Belá a gminy Bukowina Tatrańska, Spišskej Starej Vsi, Ždiaru, Červeného Kláštora, Euroregiónu Tatry, Správy Pieninského národného parku, Štátnych lesov a Správy Tatranského národného parku a ostatných inštitúcií pôsobiacich v regióne Belianskych Tatier a Zamaguria. Účastníkov v Taliansku prijali významné osobnosti regiónu, ktoré pôsobia v oblasti rozvoja cyklotrás a služieb s nimi spojených. Súčasťou workshopov boli počas šiestich dní najmä témy prístupu k rozvoju cykloturizmu, využitia daností teritória a využitia existujúcich synergii s kultúrnym dedičstvom, gastronómiou a miestnymi podujatiami pri rozvoji cykloturistiky. Podľa Gallika tiež nechýbali témy priblíženia rôznorodých potrieb cykloturistickej klientely a nevyhnutnej infraštruktúry, ktoré sú na rozvoj cyklistických trás potrebné. Okrem toho boli predstavené úlohy, štruktúry, charakteristiky a vybavenia špecializovaných ubytovacích zariadení pre cyklistov. Dôležitá tiež bola problematika tvorby itinerárov cyklotrás, praktických skúseností a najčastejších chýb pri ich tvorbe. Účastníci sa tiež zaoberali dopravným značením, správou a údržbou cyklotrás, marketingom, propagáciou a komercionalizáciou cykloprojektov.
Realizátori poľsko-slovenského projektu cyklistickej trasy sa zúčastnili aj exkurzie priamo v teréne, kde im boli predstavené rôzne typy trás - od mestských, prímestských až po tematicky orientované medziregionálne, horské trasy a cyklistické chodníky spájajúce mestá s prímorskými strediskami. Účastníci pracovnej cesty absolvovali rôzne prednášky súvisiace s témou cykloturistiky.
Gallik ďalej uviedol, že základným cieľom návštevy Talianska bolo získanie a zozbieranie čo najväčšieho množstva praktických skúseností a inšpirovanie sa na konkrétnych príkladoch z praxe. Na základe týchto skúseností chce mesto Spišská Belá nadviazať na ďalšiu z aktivít projektu, ktorou je vypracovanie Prevádzkového a organizačného poriadku vlastnej cyklotrasy. Ten by mohol zároveň slúžiť ako minimálny model odporúčaní pre ostatné cyklistické chodníky v tatranskom a podtatranskom regióne.
Stavebné práce na cyklotrase zo Spišskej Belej do Tatranskej Kotliny, ktorá je realizovaná v rámci slovensko-poľského cezhraničného projektu Belianske Tatry – spolu a bližšie, už prebiehajú na celom jej úseku. Okrem výstavby samotného chodníka sa budujú aj štyri mostné prepojenia. \"V prvej polovici septembra by mohli byť ukončené všetky prípravné práce, následne sa začne s kladením asfaltového povrchu. Ak pôjde všetko tak ako má, tak so slávnostným otvorením cyklotrasy sa dá počítať už v priebehu októbra, \" priblížil Gallik. Projekt je spolufinancovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátnym rozpočtom v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika 2007 – 2013.
 

Vyberte región